Jednoduché domácí rohlíky

                           Vynikající jemné rohlíky, rychle upečené a hlavně velmi chutné.

INGREDIENCE

1000 g hladké mouky
250 ml oleje
600 ml mléka
2 kostky droždí
1 lžíce cukru na kvásek
2 lžíce soli
vejce na potření
na posyp kmín, sezam, mák, sýr

POSTUP

Polovinu mléka ohřejeme, nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme olej, zbytek mléka, sůl a kvásek.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Ještě jednou vypracujeme a znovu necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na 35-40 přibližně stejných kousků a zpracujeme do kuličky.
Z každé kuličky vyválíme tenký plát (já vyválela plát trojúhelníkového tvaru, viz. obrázek) a od širší strany srolujeme. Přendáváme na plech vyložený pečícím papírem a necháme chvíli vykynout, poté rohlíky pomažeme - někdo maže olejem, vodou, mlékem, já potřela rohlíky rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200-220°C 10-12 minut dle trouby. Po vytažení z trouby necháme chvilku odpočnout pod vlhkou utěrkou.
                                         DOBROU CHUŤ:)

Komentáře

Oblíbené příspěvky