Mazanec
Na mazanec používám stejný recept jako na vánočku, který už mám na blogu uvedený, rodinný a léty vyzkoušený.
500 g polohrubé mouky
100 g másla
2 žloutky
vanilkový cukr
2 lžíce rumu
citrónová kůra
špetka soli
rozinky, ořechy, mandle, mandlové lupínky
na kvásek
kostka kvasnic
1/4 litru mléka
50 g cukru
POSTUP
Z
vlažného mléka, kvasnic a cukru zaděláme kvásek - vše smícháme a dáme
na teplé místo vzejít. Ostatní ingredience dáme do mísy, přidáme vzešlý
kvásek a umícháme ručně nebo v robotu těsto, ke konci přidáme rozinky,
případně nasekané ořechy. Já dávám rozinky namočené v rumu. Těsto
překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Upleteme mazanec - našla jsem video na youtube a podle něj jsem mazanec upletla, ale stačí vypracovat bochánek, viz. fota úplně dole. Připravený mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem z troškou mléka a rumu, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca na 200°C asi půl hodiny - zkoušíme špejlí. Ze začátku pečení překryjeme mazanec alobalem, ale záleží na troubě, jak peče, na posledních pár minut alobal odstraníme. Upečený mazanec poprášíme moučkovým cukrem.
překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Upleteme mazanec - našla jsem video na youtube a podle něj jsem mazanec upletla, ale stačí vypracovat bochánek, viz. fota úplně dole. Připravený mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem z troškou mléka a rumu, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca na 200°C asi půl hodiny - zkoušíme špejlí. Ze začátku pečení překryjeme mazanec alobalem, ale záleží na troubě, jak peče, na posledních pár minut alobal odstraníme. Upečený mazanec poprášíme moučkovým cukrem.
DOBROU CHUŤ:)
Komentáře
Okomentovat