Vánočka
Tuto vánočku peču už spoustu let, je v naší rodině oblíbená, je krásně nadýchaná a měkoučká.
INGREDIENCE
500 g polohrubé mouky
100 g másla
2 žloutky
vanilkový cukr
2 lžíce rumu
citrónová kůra
špetka soli
rozinky, ořechy, mandle, mandlové lupínky
na kvásek
kostka kvasnic
1/4 litru mléka
50 g cukru
POSTUP
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru zaděláme kvásek - vše smícháme a dáme na teplé místo vzejít. Ostatní ingredience dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a umícháme ručně nebo v robotu těsto, ke konci přidáme rozinky, případně nasekané ořechy. Já dávám rozinky namočené v rumu. těsto překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 dílků. Vánočku pleteme - spodní část ze 4 dílků, střední ze 3 dílků a vrchní ze 2 dílků. Můžeme klidně uplést jen z 5 dílků - spodní 3 a vrchní 2 dílky. Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem z troškou mléka a posypeme mandlovými lupínky. Vánočku můžeme zpevnit špejlemi. Pečeme cca na 200°C asi půl hodiny - zkoušíme špejlí. Ze začátku pečení překryjeme vánočku alobalem, ale záleží na troubě, jak peče, na posledních pár minut alobal odstraníme. Špejle vyndáme až po vychladnutí vánočky. Poprášíme moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat